Imperijalistički premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će, ukoliko bude ponovno izabran, anektirati Jordansku dolinu, dio okupirane Zapadne obale i mjesto izraelskih ilegalnih naselja.

Govoreći na konferenciji za novinare u utorak, izraelski čelnik obećao je „primijeniti izraelski suverenitet“ u dolini Jordana, što je opisao kao „našu istočnu granicu, naš obrambeni zid“, prenosi RT.

Aneksija doline Jordana bit će prvi korak Netanyahua ukoliko bude izabran sljedeći tjedan, rekao je poznati izraelski ratni huškač, uz dodatne imperijalističke ciljeve koji će uslijediti unatoč i nakon objave dugo očekivanog mirovnog plana Izraela i Palestine američkog pro-cionističkog predsjednika Donalda Trumpa. Netanyahu je plan nazvao „povijesnom prigodom“ za pregovaranje o budućnosti regije s Trumpom.

Oglas:

        

Iako se tom pitanju nije izravno očitovao, neki promatrači komentirali su izjave Netanyahua kao dokaz da je aneksija bila koordinirana s Trumpom. Međutim, izraelski vođa je umjesto toga tražio od birača da mu daju mandat kako bi vodio izraelsku stranu u dogovoru s SAD-om, odnosno, „Drugim Izraelom“.

Tko će pregovarati s Trumpom, tko će ga privući na našu stranu?“, pitao je Netanyahu, „ja ili Lapid i Gantz?“, misleći se na opozicijske lidere Yaira Lapida i Bennyja Gantza.

Iako neki ovu najavu Netanyahua smatraju pukim predizbornim obećanjima, izraelska politika etničkog čišćenja nesmetano se provodi već godinama, a novi mandat za izraelskog krvoločnog imperijalistu neće to usporiti, već dodatno ubrzati, dok svijet nijemo promatra skriven iza impotentne maske redovnih optužbi za izmišljeni „zločin“ nazvan „antisemitizam.“

Iako se nalazi na palestinskom teritoriju, dotično je područje trenutno pod potpunom izraelskom kontrolom od potpisivanja sporazuma u Oslu od strane Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i Izraela 1993. i 1995. godine. Dolina Jordana čini 60 posto teritorija Zapadne obale.

Razgovarajući s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom u lipnju, Netanyahu je izjavio da svaki budući mirovni plan s Palestincima mora jamčiti Izraelu prisustvo u dolini Jordana.

Prije ponovnog dolaska na vlast na travanjskim izborima, Netanyahu je također rekao da će preći na aneksiju Zapadne obale ako bude izabran, tvrdeći da će „palestinska država ugroziti naše postojanje.