Indija: 30-ero djece umrlo zbog nemara bolnice

© Getty
© Getty

Najmanje 30-ero djece umrlo je tu četvrtak i petak u bolnici u mjestu Uttar Pradesh u Indiji, nakon što je obustavljena opskrba tekućim kisikom zbog neplaćenog računa za električnu energiju.

Liječnici i obitelji očajnički su pokušavali balonima za reanimaciju održati djecu na životu. Prema policijskom izvješću, 21 dijete umrlo je zbog nedovoljne opskrbe kisikom, prenosi Sputnik.

Očito je u pitanju krivnja bolnice,“ izjavio je otac jedne od žrtava. „Tako mnogo djece je umrlo zbog njih. Moj sin bio je cijele noći dobro, a onda se dogodilo nešto loše.


Widget not in any sidebars

Dobitnik Nobelove nagrade, Kailash Satyarthi, izjavio je pozvavši se na 70. obljetnicu neovisnosti Indije: „Je li to ono što znači 70 godina slobode za našu djecu?

Ministar zdravstva i bolnički službenici negirali su objavu da je uzrok smrti neplaćeni račun, a pokrenuta je istraga zbog čega je točno došlo do tragedije.

Međutim, dokumenti do kojih su došli pojedini mediji, pokazuju da je bolnica dugovala 89.750 dolara privatnoj tvrtki Pushpa Sales Private Limited, koja je bolnicu opskrbljivala tekućim kisikom.

Dotična tvrtka poslala je veći broj opomena bolnici tijekom 6 mjeseci, ali je u međuvremenu istekao i ugovor o suradnju te je tvrtka obustavila opskrbu, pri čemu je čekala još 4 dana nakon prestanka važenja ugovora.

Većina krivnju svaljuje na šefa bolnice koji je očito ignorirao upozorenja vlastitih zaposlenika o tome da će doskora nestati tekućeg kisika.

Autor: Tribun