Potrošnja energije u Indiji protekle godine je porasla za četiri posto, znatno premašujući rast od 2,3 posto u svijetu, pokazalo je novo izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Godine 2018. potrošnja energije u svijetu gotovo je udvostručila prosječne stope koje su bile fiksne od 2010. Kina, SAD i Indija čine gotovo 70 posto povećanja globalne potražnje za energijom, navodi agencija. Povećanu potražnju navodno je potaknula globalna ekonomija koja se prošle godine povećala za 3,7 posto u odnosu na 3,5-postotni rast u 2010. godini, prenosi RT.

IEA je dodala da su emisije CO2 u Indiji porasle za 4,8 posto, odnosno 35 milijuna tona ekvivalenta nafte, u usporedbi s prethodnom godinom. Indijske emisije čine sedam posto svjetskog tereta CO2. Međutim, „unatoč tom rastu, emisije po glavi stanovnika u Indiji i dalje su niske i iznose samo 40 posto globalnog prosjeka“, izvijestila je agencija.

„Kina, Indija i SAD činile su 85 posto neto povećanja emisija, dok su se iste smanjile za Njemačku, Japan, Meksiko, Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo“, dodala je IEA.

Rast potrošnje energije u Indiji navodno je potaknut širokom upotrebom ugljena za proizvodnju električne energije i nafte za transport. Indijska potražnja za naftom skočila je pet posto u odnosu na prethodnu godinu.

Oštar rast cijena nafte 2018. godine, pojačan pogoršanjem tečaja, pridonio je usporavanju rasta u drugoj polovici godine. Brza industrijalizacija i brzi rast voznog parka prouzročili su ozbiljne probleme s kvalitetom zraka, a provode se mjere kako bi se pokušalo riješiti problem“, navodi se u izvješću.