Indija će uskoro prestići Kinu kao najmnogoljudnija nacija

Foto: AFP 2018 / Fred Dufour

Kina uskoro više neće biti najmnogoljudnija nacija, ako je sudeći prema demografskim naznakama i padu nataliteta u toj zemlji.

Prema izvješću kineske nacionalne Komisije za zdravstvo i planiranje obitelji, porast populacije u prvih osam mjeseci ove godine u Kini je iznosio 4,1 milijun, dok je porast populacije u Indiji iznosio 14 milijuna u istom razdoblju.

[do_widget id=text-53]

Trenutno Indija ima milijardu i 336 milijuna stanovnika, te bi uskoro mogla dostići najmnogoljudniju naciju na svijetu, Kinu koja ima milijardu i 339 milijuna stanovnika.

Politika jednog djeteta uvedena je u Kini krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, zbog zabrinutosti vlasti da bi pretjerano rastuća populacija mogla urušiti ekonomski sustav zemlje.

Nakon nekoliko desetljeća spomenuta politika je ukinuta, nakon što su Kinezi uvidjeli da im nacija u prosjeku postaje sve starija. No, ukidanje politike jednog djeteta nije pomoglo porastu nataliteta. Većina Kineza jednostavno nije zainteresirana za potomstvo, ili ga smatra financijskim teretom.