Indija poručila Amerikancima: „Mi nismo zemlja na koju možete vršiti pritisak“

Foto: Saul Loeb / AFP

Indija nije zemlja na koju se može vršiti pritisak, rekao je Arindam Bagchi, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, tijekom brifinga za medije u četvrtak u New Delhiju, dok je Washington pozvao New Delhi da smanji svoje oslanjanje na rusko oružje i energiju.

“Ne mislim da je Indija zemlja na koju vršite pritisak i nadate se rezultatima. Mislim da pozicija Indije proizlazi iz naših vlastitih uvjerenja i naših interesa u onome što trebamo učiniti”, dodao je Bagchi.

Glasnogovornik je inzistirao na tome da indijska vlada nije osjetila pritisak od strane SAD-a zbog svojih obrambenih i energetskih veza s Rusijom: “Ni u jednom trenutku nema problema s pritiskom.”

U utorak je dužnosnik američkog State Departmenta ustvrdio da New Delhi “shvaća” da Rusija “više nije pouzdan dobavljač oružja”.

“Indija je jako, jako ovisna o Rusiji, a to je nešto što su sami sebi učinili tijekom nekih 40 godina: prvo njihova vojna, a zatim njihova energetska ovisnost”, ustvrdio je dužnosnik.

Oko 70 posto indijskog oružja ruskog je podrijetla. Tijekom protekle četiri godine bilateralna obrambena suradnja dobila je zamah nakon što je Delhi potpisao nekoliko ugovora s Rusijom o nabavi raketnih sustava protuzračne obrane, ratnih brodova i jurišnih pušaka. Tijekom graničnog zastoja s Kinom 2020., Indija je dobila svu opremu i rezervne dijelove, kao i sustave protuzračne obrane S-400 prema planu.

“Dakle, bili smo u dubokom razgovoru s Indijom o činjenici da im želimo pomoći da imaju mogućnosti diverzifikacije ovdje”, dodao je dužnosnik američkog State Departmenta.

Indijski premijer Narendra Modi i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su o “globalnoj sigurnosti hrane, energetskoj sigurnosti i dostupnosti gnojiva u kontekstu izazova koji proizlaze iz trenutne geopolitičke situacije” na marginama samita Šangajske organizacije za suradnju (SCO) u Samarkandu ranije ovog mjeseca.