Indija povećala uvoz ruske nafte za čak 33 puta u odnosu na godinu ranije

Indijski uvoz ruske sirove nafte porastao je u odnosu na prethodnu godinu za čak 33 puta, bilježeći rekord svih vremena u prosincu, izvijestio je Bloomberg u ponedjeljak, pozivajući se na podatke iz Vortexa.

Treći najveći svjetski uvoznik sirove nafte kupovao je u prosjeku 1,2 milijuna barela dnevno od Rusije prošlog mjeseca, 29% više nego u studenom, prema podacima. Rusija je navodno postala najveći dobavljač goriva Indiji, nakon što je pretekla Irak i Saudijsku Arabiju prije nekoliko mjeseci.

Indijske rafinerije sve su više favorizirale uvoz ruske nafte uz velike popuste od početka prošle godine, nakon što su mnogi zapadni kupci izbjegavali isporuke usred eskalirajućih sankcija. Posljednji krug sankcija dogovoren između G7, EU i saveznika uključivao je ograničenje cijene ruske morske nafte od 60 dolara po barelu i doveo do oštrog povećanja indijskog uvoza.

“Rusija je vjerojatno ponudila svoju sirovu naftu s atraktivnim popustom indijskim rafinerijama, koje su nadmašile Kinu kao najveći uvoznik ruske sirove nafte”, rekla je za Bloomberg Serena Huang, vodeća azijska analitičarka u Vortexu.