Indija je u srijedu predstavila javnosti Kip jedinstva, 182 metra visoku statuu čija je izgradnja koštala 400 milijuna dolara i koji je trenutno najviši kip na svijetu.

Premijer Narendra Modi u srijedu je prezentirao kip koji se nalazi u zapadnoj indijskoj državi Gujarat, a posvećen je borcu za neovisnost Sardaru Patelu, prenosi RT.

U svom govoru, premijer je rekao da je kip odgovor onima koji uvijek preispituju Indiju, dodajući da „on pokazuje što je Indija bila i što će zauvijek biti.

Izgradnja kipa započela je u listopadu 2013., a na njemu je radilo na tisuće radnika. Kip je svojom visinom premašio kineski „Proljetni Budhin hram“, koji je dosad smatran najvišom statuom.

Ipak, nisu svi sretni impozantnim kipom. Lokalni stanovnici tvrde kako je svečanost „sličila proslavi smrti“ jer je tijekom izgradnje kipa na okolnom području iskorišteno nekoliko prirodnih resursa koji su godinama poljoprivrednicima omogućavali normalan život.

Čelnici 22 sela premijeru su prije otvaranja poslali pismo izjavljujući kako mu neće izraziti dobrodošlicu na ceremoniji.

Svečanost je osiguravalo i nekoliko tisuća policajaca razmještenih po okolnim selima, a pojedini izvori govore kako je bilo i sukoba tijekom ceremonije, zbog čega je pritvoren nepoznati broj poljoprivrednika i članova lokalnih plemena.

Vlada države Gujarat platila je novcem poreznih obveznika više od polovice svote potrošene na izgradnju spomenika, dok je ostatak novca plaćen od strane indijske vlade i od javnih donacija.