U Indiji godišnje oko 58.000 osoba umre od posljedica ugriza raznih zmija, a u posljednja dva desetljeća na taj način u Indiji je život izgubilo milijun i dvjesto tisuća ljudi, što je gotovo polovica smrti od ugriza zmija na svijetu.

Većina smrtnih slučajeva je iz ruralnih krajeva zemlje gdje medicinske ustanove ili nisu dostupne ili adekvatno opremljene, a i dobar dio žrtava nije svjestan toga da ih je ugrizla zmija otrovnica.

Velik dio incidenata odvija se u vrijeme poplava kad zmije izađu iz svojih skrovišta, a većina žrtava su seljaci koji obrađuju svoja polja.

Velik problem u toj zemlji je i kvaliteta seruma protiv zmijskog otrova. Nedavno istraživanje pokazalo je da su proizvodni protokoli pri proizvodnji seruma ostali nepromijenjeni u posljednjih stotinu godina.

U Indiji se proizvode protuotrovi za samo četiri vrste zmija – indijsku kobru, Russellovu ljuticu, običnog kraita i pješčanu efu, te nisu djelotvorni na otrove većine ostalih zmija u zemlji. U Indiji živi oko 60 zmija otrovnica koje su sposobne ubiti čovjeka.