Indija uvodi smrtnu kaznu za silovatelje djece

Foto: Abbas Idrees / Global Look Press

Indijska vlada odobrila je uvođenje smrtne kazne za osuđene silovatelje djece do 12 godina starosti, nakon ozbiljnog pritiska javnosti zbog dva brutalna slučaja silovanja koja su potresla naciju.

Kabinet premijera Modija donio je izvršnu odredbu kojom se unosi izmjena u postojeći kazneni zakon. Prema novoj verziji zakona, silovanje djece stare do 12 godina kažnjavat će se i smrtnom kaznom, a pooštrene su kazne i za silovanje maloljetnika do 16 godina starosti.

[do_widget id=text-53]

Minimalna kazna također je povećana, s 10 godina zatvora na 20 godina. Nova zakonska odredba također predviđa i duže zatvorske kazne za silovanje žena, povećavši minimalnu kaznu zatvora sa 7 na 10 godina.

Ovaj potez vlasti rezultat je pritiska javnosti nakon nekoliko užasavajućih slučajeva pedofilskih silovanja koji su izašli u javnost. Nedavno je tako osmogodišnja muslimanska djevojčica u Kašmiru oteta i grupno silovana nekoliko dana prije nego što je ubijena u hinduističkom hramu. Osmero muškaraca, uključujući četiri policajca, osuđeno je za taj zločin.

IZVORTimes of India