Indijska vlada savjetuje turistkinjama da ne nose kratke haljine

7_1472450300

Žene u turističkom posjetu Indiji ne bi trebale nositi kratke haljine niti same hodati po noći, zbog vlastite sigurnosti, poručio je indijski ministar turizma.

Mahesh Sharma, indijski ministar turizma, komentirao je sigurnost turista u sjevernom indijskom gradu Agri, gdje se nalazi čuveni Taj Mahal. Kazao je da gosti u Indiji dobivaju „paket dobrodošlice“, u kojem se između ostalog nalaze i uputstva za sigurnost žena.

U uputstvima se savjetuje što treba izbjegavati i kako se ponašati. To su zapravo sitnice, poput, ne ići sama po noći u malim mjestima, ili ne nositi kratke haljine, a bilo bi dobro i da slikaju registracije vozila u kojima putuju i pošalju sliku prijateljima.

Ovaj „paket dobrodošlice“ samo je jedna od mjera sa kojima se Indija namjerava uhvatiti u koštac sa sve manjim broj turistkinja, posebno nakon izvješća o brojnim silovanjima i ubojstvima posljednjih godina, poput poznatog slučaja grupnog silovanja i ubojstva studentice 2012. godine u Delhiju, slučaja koji je obišao svijet.

Pri razgovoru sa turistkinjama iz različitih zemalja, koje su posjetile Indiju, novinari su istražili pozadinu ministrovog savjeta o nenošenju kratkih haljina.

Ne volim nositi kratke haljine kad putujem u Indiju. Ljudi vas drugačije gledaju, vrlo je neugodno“, kazala je Eleonora iz Italije, koja radi kao novinar. Kaže da kratke haljine privlače neželjenu pažnju u Indiji.

Mislim da je osobna stvar kako se tko odjeva. Osjećam se ugodno u kratkoj haljini. Ali kad sam u Indiji, ne mogu ih mirno nositi, posebno ako putujem sama. Ali kad se nalazim u skupini sa prijateljima, onda se osjećam sigurno“, izjavila je Jean iz Malezije.

Sharma je kasnije objasnio da su njegovi savjeti dobronamjerni, radi brige o sigurnosti gostiju, te da Indija zasigurno neće određivati turistima kako da se oblače.

Izvor: Daily Mail