Indijske vlasti objesile četvoricu silovatelja koji su grupno silovali ženu prije 7 godina

Četvorica divljaka osuđenih za grupno silovanje počinjeno 2012. godine i ubojstvo mlade studentice u Indiji pogubljeni su vješanjem, čime je konačno završen sedmogodišnji slučaj „Nirbhaya“ nakon dugotrajnih sudskih procesa i odgoda.

Silovatelji su u petak obješeni u zatvoru Tihar u New Delhiju u 5:30 sati po lokalnom vremenu. Noć prije egzekucije trajala je maratonska pravna procedura u kojoj su se osuđenici pokušali žaliti na presudu, prenosi RT.

Sada ću dobiti mir“, rekla je Asha Devi, majka žrtve koja je na hinduskom jeziku postala poznata kao „nirbhaya“ ili „neustrašiva“.

Uvečer 16. prosinca 2012., četvorica silovatelja nasrnuli su na 23-godišnju studenticu i njenog suputnika u autobusu u New Delhiju. Žrtve su divljački premlatili, a studenticu grupno silovali. Iako je nakon brutalnog zločina još bila živa, naknadno je umrla od teških ozljeda, dok je njen prijatelj unatoč teškim ozljedama preživio.

Šest muškaraca uhićeno je zbog stravičnog napada, ali jednom od njih – maloljetniku u vrijeme incidenta – suđeno je kao maloljetniku i pušten je na slobodu 2015. nakon samo tri godine. Odrasli osumnjičeni, Ram Singh, pronađen je mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji u ožujku 2013. godine, pri čemu se sumnja da je počinio samoubojstvo, ali policija nikada nije odbacila mogućnost ubojstva.

Preostala četvorica muškaraca – Vinay Sharma, Mukesh Kumar Singh, Pawan Gupta i Akshay Singh – osuđeni su za silovanje, ubojstvo, neprirodna djela i uništavanje dokaza 2013. godine, a svi su osuđeni na pogubljenje vješanjem u roku od nekolik dana nakon presude.

Međutim, tada je počeo dugogodišnji proces odgađanja, u kojem je svaki osuđenik podnio naizgled beskrajan niz žalbi koje su u više navrata odgađale datum njihova pogubljenja. U raznim točkama čitavog suđenja, sudovi su optuživali muškarce da odgađaju izvršenje kazne, ali su ipak priznali njihovo pravo na žalbu.

Visoki sud u Delhiju potvrdio je smrtnu presudu 2014. godine, pozivajući muškarce da taj slučaj predaju Vrhovnom sudu u Indiji, najvišem pravosudnom tijelu zemlje. Nakon godina postupka zaustavljanja, sud je odbio njihovu posljednju preostalu žalbu u prosincu prošle godine – nekih sedam godina nakon napada.

Iako je nekim osuđenicima ponestalo pravnih osnova za žalbe prije ostalih, indijski zakon propisuje da osumnjičeni zajednički osuđeni za isto kazneno djelo moraju biti pogubljeni istog dana, što znači da dok jedan od muškaraca podnosi žalbe, niti jedan ne može biti obješen.

Ipak, sudac u New Delhiju odredio je smrtne presude za svu četvoricusilovatelja u siječnju, namještajući njihovo pogubljenje kasnije istog mjeseca, ali postupak je ponovno pokrenut, jer su neki osuđenici podnijeli posljednje molbe za milost predsjedniku Ramu Nathu Kovindu.

U narednom periodu, objavljene su tri smrtne presude, a datumi pogubljenja određeni su najprije za 1. veljače, pa 3. ožujka, te konačno 20. ožujka.