Indijski most u gradnji preko rijeke Ganges srušio se drugi put u godinu dana

Nešto više od godinu dana nakon što se srušio dio četverotračnog mosta u izgradnji preko rijeke Ganges u istočnoj indijskoj državi Bihar, u nedjelju navečer srušio se još jedan dio iste konstrukcije.

Dio mosta koji se ruši uhvaćen je na viralnom videu, koji su snimili lokalni stanovnici, a prenijeli indijski mediji.

Kamen temeljac mosta Aguwani-Sultanganj, koji povezuje okruge Sultanganj i Khagaria, otkrio je glavni ministar Bihara Nitish Kumar u veljači 2014. Četiri nadgrađa ukupne dužine 192 metra između stupova broj 9 i 13 potonula su u rijeku. Na sreću, nije bilo žrtava.

Ministar Kumar naredio je istragu o incidentu. Upozorio je na stroge mjere protiv odgovornih službenika. “Da, primio sam informaciju da se srušilo četiri-pet stupova mosta Aguwani-Sultanganj koji je u izgradnji. Uprava je u kontaktu s dužnosnicima dotičnog odjela”, rekao je sudac okruga Bhagalpur Subrat Kumar Sen, kako ga citira novinska agencija PTI.

Most je dugačak 3,6 kilometara i gradi se uz procijenjenu cijenu od preko 17 milijardi rupija (preko 200 milijuna dolara). Očekivalo se da će građevinski radovi biti dovršeni do kraja ove godine, ali urušavanje će dodatno odgoditi njegovo otvaranje.

S.P. Singla Constructions, privatna indijska tvrtka, izvođač je radova na projektu. Prvotno su građevinski radovi trebali biti gotovi do ožujka 2019., no rokovi su nekoliko puta produžavani, što je izazvalo optužbe za prekoračenje troškova zbog neumjerenih kašnjenja.

Prošle godine, 30. travnja 2022., 38 nadgrađa ovješenih s gata broj 5 srušilo se navodno zbog udara oluje i kiše koja je zahvatila područje. Indijski savezni ministar za ceste, promet i autoceste, Nitin Gatkari, ismijavao je razloge koji su navedeni za urušavanje, a preliminarna istraga otkrila je da su loši građevinski materijali vjerojatni uzrok.