Indijski znanstvenici uspješno su dovršili kliničko ispitivanje prvog muškog kontracepcijskog sredstva koje se ubrizgava u tijelo pacijenta. Sljedeća faza je dobivale dozvole od indijskog regulatornog tijela za lijekove prije nego što sredstvo može krenuti u masovnu proizvodnju.

Tijekom kliničkog ispitivanja, uspjeh ovog sredstva zaključen je na 97,3 posto od 303 ispitana kandidata, te navodno nije imalo nuspojava, barem prema navodima indijskih znanstvenika.

Ovo kontracepcijsko sredstvo koje se ubrizgava u tijelo putem injekcije, namjenjeno je da zamjeni kiruršku vazektomiju, do sada jedinu poznatu metodu kojom se blokirao pristup spermijima sjemenoj tekućini.

Sredstvo je navodno efikasno tijekom 13 godina nakon implementacije, nakon čega gubi svoju moć.

Proizvod je spreman i ispitivanja su završena, te još samo slijedi administrativna procedura, ovaj proizvod se sa sigurnošću može nazvati prvim muškim kontracepcijskim sredstvom“, navodi dr. R.S. Sharma.

Do sada su već britanski i američki znanstvenici eksperimentirali sa sličnim sredstvima, prilikom čega se pokazalo da su dotična sredstva doista djelotvorna u visokom postotku, no istovremeno je zamjećena visoka stopa pojave nuspojava, poput depresije, bolova u mišićima, akni i povećanog libida.

Indijski proizvod je polimer koji se ubrizgava u sjemenovod u blizini testisa pod lokalnom anestezijom. Prema riječima dr. Shrama, polimer je razvijeno još 1970. godine na indijskom Institutu za tehnologiju, te se na njegovoj primjeni za masovnu proizvodnju radi od 1984. godine. Procjenjuje se da će biti potrebno narednih sedam mjeseci da proizvod dobije sva potrebna odobrenja za masovnu proizvodnju.