Indonezija: 100 udaraca bičem zbog predbračnog seksa

583c3cb9c36188bf328b457a

Devetnaestogodišnji par indonezijskih studenata kažnjen je sa 100 udaraca bičem zbog upuštanja u seksualni odnos prije braka. Kažnjeni su sa još nekolicinom ljudi zbog sličnih prekršaja, u konzervativnoj provinciji Aceh, koja prakticira šerijatske zakone.

Ukupno pet ljudi, dvije žene i tri muškarca, bičevani su ispred džamije u gradu Banda Aceh, prenio je AFP.

34-godišnja žena primila je sedam udaraca bičem jer se nalazila u blizini muškarca. 32-godišnji muškarac, sa kojim je bila u društvu, također je primio sedam udaraca bičem. Pritom moramo naglasiti da među njima nije bilo nikakvog seksualnog odnosa.

Oni koji su pobrali najviše batina, bili su 19-godišnji student i studentica koji su se drznuli upustiti u seksualni odnos, s tim da nisu u braku. Svaki je dobio 100 udaraca bičem.

Muškarac koji je proglašen krivim za preljub, također je bičevan, doduše samo 22 puta. Njegova ljubavnica, koja je trudna, još čeka na presudu. U slučajevima trudnica, njihova kazna se obično odgađa do nakon poroda. Baš obzirno od vlasti, zar ne?

Iako je Indonezija službeno sekularna država, mnoge provincije uživaju popriličnu autonomiju u odnosu na središnju vlast. Aceh je pak jedina provincija koja primjenjuje šerijatski zakon, nakon što je poseban zakon donesen 2001. godine. Striktno provođenje ovih zakona znači da je nedolično ponašanje poput dodirivanja, grljenja i ljubljenja između nevjenčanih parova strogo zabranjeno. Homoseksualizam, kockanje i alkohol su također zabranjeni.

Izvor: RT, Tribun