Indonezija je priopćila kako neće postati još jedno „odlagalište“ svijeta te je vratila pet kontejnera otpada natrag u SAD, pridruživši se sve većem broju azijskih zemalja koje su nedavno okrenule leđa zapadnim silama i navodnom „reciklažnom otpadu“.

Otpad je stigao u Indoneziju iz Seattlea još u ožujku. Teret, isporučen od strane kanadske tvrtke, trebao je sadržavati materijal predviđen za reciklažu papira, ali Ministarstvo okoliša i šumarstva otkrilo je više „nečistoća“ u pet spremnika i naredilo da se otpad vrati, prenosi RT.

Oglas:

Kontejneri su bili ispunjeni „značajnim količinama“ raznog plastičnog otpada i cipela, uz ostalo smeće kao što su drvni ostaci, tkanine, pa čak i pelene. „Iako su kontejneri izvorno bili iz Kanade, zemlja polaska bila je SAD“, rekao je glavni tajnik za gospodarenje otpadom i opasnim otpadom Sayid Muhadhar.

To nije prikladno i ne želimo biti odlagalište.

Indonezija, koja ima vrlo ograničen kapacitet za recikliranje čak i vlastite plastike, ima uredbu o zabrani uvoza potrošačkog plastičnog otpada. Proizvodni otpad u obliku čistog papira i plastičnih ostataka može i dalje ući u zemlju, ako Ministarstvo trgovine odobri uvoznu dozvolu.

Svaki otpad koji nezakonito uđe u zemlju odmah će biti vraćen, upozorio je ranije ovog mjeseca indonezijski ministar zaštite okoliša i šumarstva Siti Nurbaya Bakar, ističući kako će vlada istražiti sve prijavljene zloupotrebe i kršenja.

Samo u petak, carina Batama primila je 65 kontejnera iz Sjeverne Amerike i Europe za koje vlasti vjeruju da mogu sadržavati otrovni otpad, pri čemu su spremnici zapečaćeni dok laboratorij pregledava uzorke. Zemlja je već 2015. godine vratila na desetke kontejnera punjenih nezakonitom plastikom.

Indonezija je prekinula svoj desetogodišnji rekord i prošle godine uvezla ukupno 283.000 tona plastike, pokazala je Državna agencija za statistiku. Nevjerojatno povećanje od 141 posto uslijedilo je nakon odluke Kine iz siječnja 2018. o prestanku prihvaćanja plastičnog otpada iz ostatka svijeta zbog zabrinutosti za okoliš. U prošlosti je Kina obrađivala više od polovine svjetskog otpada.

Zabrana Kine prisilila je zapadne korporacije, koje nemaju vlastite kapacitete za recikliranje otpada, tražiti nova „tržišta“ u Aziji. Situacija se još više pogoršala kada je Indija slijedila primjer Kine i zabranila uvoz plastičnog otpada.

Kao rezultat toga, tone smeća iz SAD-a, Europe i Australije završilesu u Maleziji, na Tajlandu, u Vijetnamu i na Filipinima, prisiljavajući ove zemlje da traže protumjere kako bi zaštitile svoje okruženje. Vijetnam je stavio moratorij na podjelu novih uvoznih dozvola, dok je Tajland izdao zabranu uvoza. U međuvremenu su Malezija i Filipini nedavno poslali tone smeća na njihova izvorna odredišta.