Načelnik stožer indonezijske vojske, general Andika Perkasa. donio je odluku koja bi znatno trebala ženama u toj zemlji olakšati služenje u vojsci, a to je ukidanje odredbe prema kojoj se samo djevice smiju priključiti oružanim snagama.

Naime, Indonezija je desetljećima imala praksu da u svoje vojne redove prima samo žene koje su djevice, odnosno, a to se provjeravalo testom nevinosti, doslovno guranjem dva prsta u žensko spolovilo kako bi se provjerilo ima li žena himen ili je isti probijen seksualnim činom.

Na telekonferenciji s vojnim zapovjednicima diljem Indonezije, general Perkasa rekao je kako će se ubuduće vojni regruti birati na temelju njihovog znanja, obrazovanja i sposobnosti.

Neće više biti liječničkih pregleda izvan te svrhe. Postoje stvari koje nisu bitne … I mi ne možemo više vršiti takvu vrstu pregleda. Moramo obaviti isti pregled na ženama regrutima kao i mi na muškarcima“, rekao je načelnik stožera.

Zračne snage i mornarica Indonezije također će vjerojatno slijediti ovu odluku i ukinuti kriterije nevinosti za žene koje se pridružuju snagama sigurnosti, izvijestili su mediji.