Industrija surogat majčinstva u Ukrajini i dalje cvate, unatoč optužbama za iskorištavanje

Foto: AFP / Sergei Supinsky

Industrija surogat majčinstva u Ukrajini napreduje unatoč sukobu zemlje s Rusijom, nedavno je izvijestio The Guardian. Međutim, alternativna izvješća su otkrila da je industrija prožeta korupcijom i zloporabama, ali ipak uživa zaštitu vlasti.

Ukrajina je odavno poznata kao središte surogat majčinstva, s četvrtinom svjetskih surogat beba rođenih ondje 2018. godine. Taj se postotak vjerojatno p ovećao otkako je Moskva prošle godine zabranila tu praksu stranim parovima u Rusiji.

Borbe u Ukrajini nisu umanjile potražnju, izvijestio je The Guardian u srijedu, napominjući da je više od 1.000 beba rođeno u ukrajinskim klinikama za surogat majčinstvo otkako je Rusija pokrenula vojnu operaciju prošle godine. Većina klijenata ovih klinika, istaknule su novine, dolazila je iz Italije, Rumunjske, Njemačke i Velike Britanije.

Otprilike 600 od tih beba rođeno je u klinici u Kijevu kojom upravlja BioTexCom, tvrtka u njemačkom vlasništvu koja svojim bogatim klijentima obećava “radost roditeljstva”.

Za Ukrajinke koje iznajmljuju svoje maternice za klijente BioTexComa, proces je znatno manje radostan. Iako su te žene dobro plaćene – medicinski direktor BioTexComa, Igor Pechenoha, rekao je za The Guardian da surogati dobivaju oko 22.000 dolara za nošenje djeteta do termina – često su izložene užasnim životnim uvjetima tijekom trudnoće.

Jedna je Ukrajinka rekla za Al Jazeeru 2018. da joj je njemačka firma obećala stan na određeno vrijeme, ali ju je prisilila da ga dijeli s još četiri trudnice, te da dijeli krevet sedam mjeseci trudnoće. Druga je rekla da će žene koje su napustile svoj smještaj i nisu se vratile prije policijskog sata biti kažnjene novčano, kao i žene koje su kritizirale tvrtku ili pokušale komunicirati s roditeljima strancima.

“Tretirali su nas kao stoku i liječnici su nam se rugali”, rekla je.

Osoblje BioTexComa zna da iskorištavaju siromašne Ukrajinke. Pechenoha je priznao španjolskom istraživačkom listu La Marea u ožujku da njegova tvrtka namjerno traži žene iz siromašnijih područja, jer “logično, žene moraju biti iz siromašnijih mjesta od naših klijenata.”

“Nisam upoznao nijednu ženu s dobrom ekonomskom situacijom koja je odlučila proći kroz ovaj proces iz vlasite dobrote”, rekao je Pechenoha.

“Glavna briga je da zakonodavci, pa čak i novinske organizacije ne gledaju na ovo kao na kršenje ljudskih prava”, izjavila je Emma Lamberton, istraživačica Sveučilišta Princeton za The Grayzone, koji je ovaj tjedan objavio osuđujuće izvješće o industriji. . “Vlada nikada ne bi smatrala kršenje ljudskih prava nečim što se jednostavno regulira… umjesto toga to bi trebalo staviti izvan zakona.”

Neki ukrajinski zakonodavci pokušali su zabraniti surogat majčinstvo. Viktoria Vahnier, članica stranke ‘Sluga naroda’ predsjednika Vladimira Zelenskog, prošle je godine predstavila nacrt zakona kojim bi se ograničile usluge surogat majčinstva samo na ukrajinske roditelje, ali je ta mjera odbijena u parlamentu. Druga ukrajinska zastupnica, Oksana Bilozir, rekla je za australski ABC News 2018. da “industrija i njihovi lobisti” sprječavaju zakonodavce da ograniče tu praksu.

Bivši ukrajinski glavni tužitelj Yuri Lutsenko tvrdio je da mu je tadašnja američka veleposlanica Maria Yovanovitch uručila “popis nedodirljivih” kada je preuzeo dužnost 2016. Prema Lutsenku, ovaj je popis imenovao niz moćnih interesa za koje Washington nije želio da on istražuje.

Autor: Ivica Mandekić