Potrošačke cijene u 19 zemalja koje koriste euro su u ožujku porasle po godišnjoj stopi od 7,5 posto, pokazuju podaci koje je u petak objavila statistička agencija Europske Unije. Povećani troškovi energije glavni su čimbenik koji potiče rast inflacije, rekao je Eurostat.

To je peti mjesec za redom kako je inflacija u eurozoni postavila rekord, dovodeći je na najvišu razinu otkako je 1997. počelo vođenje evidencije o euru. Najnovije očitanje srušilo je najvišu razinu od 5,9 posto postavljenu u veljači.

Potrošačke cijene u posljednje vrijeme rastu diljem svijeta, što otežava ljudima priuštiti sve, od namirnica do plaćanja računa za režije.

Podaci pokazuju da su troškovi hrane, alkohola i duhana diljem eurozone porasli za 5% u ožujku, u usporedbi s 4,2% u prethodnom mjesecu, dok su cijene robe poput odjeće, uređaja, automobila, računala i knjiga porasle za 3,4%, s 3,1% . Cijene usluga također su porasle za 2,7% u odnosu na prethodnih 2,5%.

Neki ekonomisti izražavaju zabrinutost hoće li trgovinski blok ući u recesiju 2022. godine, nakon što su cijene energije prošlog mjeseca naglo porasle za 44,7 posto, u odnosu na 32 posto u veljači.

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je ovog tjedna da će tri glavna čimbenika vjerojatno povećati inflaciju u budućnosti. Prema Lagarde, očekuje se da će cijene energije ostati duže vremena povišene, pritisak na inflaciju hrane će se vjerojatno povećati i u određenim sektorima vjerojatno će ostati globalna uska grla u proizvodnji.