Inicijativa nazvana „Queer Day“ na kupalištu u (ne)švedskom gradu Malmöu, omogućila je posjetiteljima da po vlastitim željama odaberu hoće li se presvlačiti u muškim ili ženskim svlačionicama. Međutim, prirodni nagoni ubrzo su pokazali (ne)očekivane rezultate.

Projekt je nastao od ideje feminističke članice stranke Lijevih Hanne Thome i članice Feminističke inicijative Linde Hiltmann, koje su željele stvoriti uvid u „različitost“ otvaranjem vrata muških i ženskih svlačionica kupačima, piše Aftonbladet.

Međutim, feministice su doživjele šok shvativši da su muškarci načinili invaziju na ženske svlačionice u želji za promatranjem golišavih žena. S obzirom da je Malmö danas grad nastanjen većinski imigrantima, ne treba puno razmišljati tko su bili „znatiželjni“ posjetitelji.

Bili su posvuda, pod tuševima, u čekaonicama, u svlačionicama te na platformama za kupanje. Mjesto je vrvilo muškarcima, ali ne transrodnima, po onom što sam mogla vidjeti. Cijela stvar bila je vrlo neugodna. Ipak, nisam saznala kako je bilo s muške strane,“ komentirala je Jeanette Larsson, predavačica o različitostima.

Larsson je izjavila i kako su njene kolegice imale osjećaj da su „objektivizirane.

Bilo je tu i transrodnih muškaraca, ali drugi muškarci su ih promatrali i rugali im se,“ tvrdi Larsson. Dodala je kako bi stvaranje posebnog „queer“ odjela koji bi bio otvoren čitavu godinu bio bolja varijanta od ove zamisli.

Idejna začetnica Hanna Thome, požalila se kako je sve rezultat „patrijarhata.“

Pogrešna skupina biti će kažnjena ako se zatvorimo zbog nekih muškaraca koji se ne mogu kontrolirati. Osobno sam srela nekoliko vrlo sretnih transrodnih osoba kojima je prije bilo nemoguć posjet kupalištu,“ rekla je Thome za list Sydsvenskan.