Insekten Burger – Nova poslastica u njemačkim supermarketima

Foto: Reuters / Wolfgang Rattay

Njemačka start-up tvrtka pokrenula je novu liniju proteinom bogatih fast food poslastica, Insekten Burgera, bogatih ličinkama insekata kornjaša.

Prvi koji su imali priliku počastiti se ovim kulinarskim novitetom, bili su kupci supermarketa u njemačkom gradu Aachenu.

Izgleda poput uobičajenog burgera s kruhom, salatom, lukom, rajčicama i mljevenim mesom. No, umjesto mljevenog mesa radi se o smjesi mljevenih ličinaka kukca kornjaša, pomiješano s povrćem i začinima.

Finski proizvođač prehrambenih proizvoda započeo s proizvodnjom kruha od cvrčaka

Insekten Burger proizvodi se u Nizozemskoj, gdje se već i uspješno prodaje, kao i u susjednoj Belgiji. Prema najavama proizvođača, i zahvaljujući novim smjernicama EU o prehrani, ovi proizvodi biti će uskoro dostupni na stotinjak lokacija u Europi, a ponajviše u Austriji i Njemačkoj.

Ponajviše je za širenje ovog i sličnih prehrambenih noviteta zaslužna nova prehrambena regulacija Europske Unije, koja je stupila na snagu prvim danom 2018. Nova regulativa, koja potiče korištenje novih tehnologija i procesa proizvodnje, kao i konzumiranje hrane koja nije iz Europske Unije, sada su i insekti dozvoljeni u prehrambenim proizvodima.