Na užitak svih zaštitnika okoliša, no možda i ne toliki užitak ljubitelja piva, švedska pivovara New Carnegie Brewery u vlasništvu Carlsberga, predstavila je javnosti prvo pivo napravljeno od pročišćenih otpadnih voda.

Projekt, kojeg je potaknuo Švedski institut za istraživanje okoliša, udružio je snage spomenute pivovare i lokalnog pogona za pročišćavanje otpadnih voda.

Nakon višestrukih faza pročišćavanja otpadnih voda, pročišćeni produkt temeljito je ispitan i poslan u pivovaru kao pitka voda, sirovina za izradu piva.

[do_widget id=text-53]

Pivovara je ovaj tjedan imala svečanu prezentaciju novog piva, pritom pozvavši sve da isprobaju okus ovog ekološkog piva s 4,8 posto alkohola. Tvorci ovog piva smatraju da će najveći izazov u plasiranju ovog proizvoda ipak biti ne toliko tehnološkog karaktera koliko psihološkog, jer budimo realni – tko želi piti pivo dobiveno iz otpadnih kanalizacijskih voda?

Uzevši u obzir da dobar dio čiste vode koju pijemo iz gradskog cjevovoda sadrži tvari za koje mnogi smatraju da mogu biti štetne po organizam, pa ipak vlasti dopuštaju distribuciju iste jer je u granicama sigurnih parametara, do koje mjere filtrirana otpadna voda može biti čista nakon filtriranja?

IZVORRT