Interkontinentalna balistička raketa Sarmat uključena je u aktivnu službu ruske vojske

Interkontinentalna balistička raketa Sarmat, jedno od najsposobnijih ruskih nuklearnih oružja, odobrena je za aktivnu službu, objavio je Yury Borisov, čelnik svemirske agencije Roscosmos. Vjeruje se da je oružje najvećeg dometa i najteži projektil u ruskom nuklearnom arsenalu.

Raketa čija je završna faza testiranja dovršena prošle godine, namijenjena je zamjena za zastarjele rakete R-36M2 Voevoda. Njezin se domet procjenjuje na najmanje 11.000 km, s korisnim teretom teškim oko 10 tona.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da domet Sarmata nudi nove mogućnosti za poraz protubalističkih raketnih sustava. Balističke rakete kraćeg dometa mogu, primjerice, iz Rusije doći do SAD-a samo prelijećući Arktik, a SAD ima presretače na zemlji smještene za takvu putanju leta.

Putin je opetovano naglašavao da je Rusija bila prisiljena razviti novo oružje nakon što je SAD prekršio svoju obvezu da neće graditi ABM sustave.

Ruski ministar obrane Sergey Shoigu izvijestio je prošlog prosinca da je raspoređivanje Sarmata počelo i da će projektil biti spreman za upotrebu 2023. godine.