Interpol je upozorio da kriminalci planiraju „infiltrirati se ili poremetiti opskrbne lance“ i ciljati javnost prijevarama s cjepivima protiv Covida.

U srijedu je Interpol objavio globalno upozorenje za svojih 194 zemalja članica u kojem se iznosi potencijalna kriminalna aktivnost povezana s nadolazećim, velikim programima cijepljenja protiv koronavirusa.

Međunarodno policijsko tijelo istaklo je niz prijetnji koje predstavljaju kriminalne aktivnosti, uključujući oglašavanje, prodaju i uporabu lažnih cjepiva.

Kriminalne mreže također će biti usmjerene na naivne članove javnosti putem lažnih web stranica i lažnih lijekova, što bi moglo predstavljati značajan rizik za njihovo zdravlje, čak i život“, rekao je glavni tajnik Interpola Jurgen Stock.

Interpol je također upozorio vlade, farmaceutske tvrtke i logističke organizacije da budu svjesni pokušaja kriminalaca da se infiltriraju u lance opskrbe cjepivima.

Nužno je da provedba zakona bude što je moguće bolja za napad svih vrsta kriminalnih radnji povezanih s cjepivom protiv Covid-19, zbog čega je Interpol izdao ovo globalno upozorenje“, dodao je Stock.