UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM) najavila je „prvi“ čarter let koji je imigrante doveo izravno iz Afrike u Njemačku, a njih će tek biti mnogo.

IOM Etiopija s oduševljenjem je podijelio videozapis o 154 somalijskih „izbjeglica“ koji su početkom ovog tjedna stigli u zračnu luku u Kasselu.

U popratnom priopćenju za javnost IOM je objasnio da su svi imigranti zapravo iz Somalije.

IOM je podržao njemački program raseljavanja u njihovim naporima da se od ožujka ponovo preseli 500 izbjeglica koje žive u Etiopiji. Ti su napori usko usklađeni s Agencijom za izbjeglice i povratnike (ARRA), Agencijom za izbjeglice UN-a (UNHCR) i Saveznom vladom Njemačke“, napisao je IOM.

Dodatnih 220 izbjeglica otići će u Njemačku drugim IOM-ovim čarter letom sredinom studenog. Većina tih ljudi već je prošla potrebne intervjue i zdravstvene procjene.

Važno je da olakšamo nesmetano doseljavanje izbjeglica pružanjem sigurnog prijevoza“, rekao je službenik za operativne poslove IOM u Etiopiji Milun Jovanović. „Sretni smo što su izbjeglice uživale u ovom olakšanom čarter letu od polaska do odredišta, bez ikakvih problema.