Ipak će se morati rukovati

5746032ec3618887668b4584

Škola u Švicarskoj odbacila je žalbu 15-ogodišnjeg mladića muslimanske vjeroispovijesti kojem je naloženo da se mora rukovati sa svojom učiteljicom. Slučaj je izazvao veliku medijsku pažnju u toj zemlji unazad četiri mjeseca kada je učenik odbio rukovati se sa učiteljicom kazavši da je to protivno islamskom učenju.

Školsko vijeće odbacilo je žalbu koju su podnijeli mladićevi roditelji s ciljem ukidanja školske odluke kojom je dječaku naloženo da se mora rukovati sa učiteljima.

Odluku je pozdravila gradska pročelnica za obrazovanje, Monica Gschwind. Rekla je da je običaj rukovanja ne samo znak poštovanja, već da se radi o običaju koji je „duboko ukorjenjen u našem društvu i kulturi“, dodavši da je zadovoljna odlukom.

Za mene je sve jasno, rukovanja mora biti, to nije upitno“, kazala je Gschwind. Dodala je da svi moraju poštovati švicarske običaje, bez obzira na njihovu religiju.

Mladić i njegov stariji brat su svojim istupom došli u javnost kada su u svibnju rekli da se ne mogu rukovati sa učiteljicom jer islam ne dopušta fizički kontakt između muškarca i žene, osim ako se radi o obitelji.

Škola je automatski pokušala izaći u susret te donijela kontroverznu odluku, kojom je odlučeno da se učenici više neće morati rukovati sa učiteljicama.

Međutim, odluka je izazvala rekacije u javnosti, stoga je škola poništila svoju odluku. Lokalne vlasti su nakon toga odlučile da odbijanje tradicionalnog rukovanja može biti kažnjivo sa do 5.000 franaka.

Javni interes u cilju poštivanja jednakosti između žena i muškaraca, te integracije stranaca, nadilazi vjerske slobode učenika“, rekli su u odjelu za obrazovanje, kulturu i sport kantona Basel-Landschaft.

Izvor: RT