Ipak ništa od Trumpovog opoziva – Republikanci će glasati protiv

Vođa Republikanaca u Senatu Mitch McConnell, koji je prvotno podupro nastojanja Demokrata da opozovu bivšeg predsjednika Trumpa, obratio se svojim stranačkim kolegama izjavivši da će glasati protiv opoziva.

McConnell je objasnio da iako je njegov odluka bila teška, vjeruje da Senat nema pravne ovlasti nad ovim opozivom, i da opoziv ima funkciju uklanjanja aktualnih predsjednika s pozicije, a da predsjednici koji su napustili svoju funkciju trebaju odgovarati pred civilnim sudom za eventualna kaznena djela.

McConnell pritom nije razjasnio je li se odlučio glasati protiv opoziva zbog nedostatka ovlasti ili zbog toga što vjeruje da je Trump nevin.

Kolege, kao što sam rekao više puta, ovo je glasanje iz savjesti i znam da ćemo svi glasati pema našoj savjesti. Mnogi od vas pitali su me kako namjeravam glasati, stoga smatram da je rad da vas upoznam s mojom odlukom prije konačnog glasanja.

Iako se radi o teškoj odluci, došao sam do uvjerenja da je opoziv sredstvo za uklanjanje predsjednika s dužnosti, stoga nam ovdje nedostaje pravne ovlasti.

Ustav jasno daje do znanja da se predsjednikovo kršenje zakona dok je na vlasti može procesuirati sudskim putem nakon što otiđe s vlasti, što uklanja sumnju sa ove odluke.

Uzevši sve u obzir, glasati ću protiv opoziva.