Ipak ništa od života na Marsu

Foto: NASA JPL-Caltech/MSSS

Smrtonosna kombinacija UV zračenja i određenih kemijskih spojeva odgovorna je za to što je površina Marsa smrtonosna pustoš na kojoj niti najosnovniji oblici života nisu mogući, potvrdilo je istraživanje.

Znanstvenici na sveučilištu u Edinburghu otkrili su da je površina Marsa zapravo daleko smrtonosnija nego što se prije mislilo.

Otkriće perklorata na Marsovoj površini unazad nekoliko godina gotovo je u potpunosti uništilo nade u pronalazak bilo kakvih oblika života na tom planetu, s obzirom da su ti kemijski spojevi jaki oksidansi. Pored toga, koncentracija perklorata u Marsovim podzemnim vodama bila bi previše otrovna za doslovno sve mikroorganizme.

No unatoč tome, nada je i dalje postojala – do sada. Naime, znanstvenici su u laboratorijskim uvjetima simulirali okoliš kakav postoji na Marsu, s prisustvom perklorata. Nastojali su uzgojiti bakteriju Bacillus subtilis u tim uvjetima. Bakterija se čak uspjela prilagoditi prisustvu perklorata, no čim su ju izložili UV zračenju, odmah je uginula.

Otkriveno je da perklorati prilikom izlaganja UV zračenju poput onog prisutnog na Marsu, postaju snažni baktericidi koji razaraju stanice mikroorganizama nakon manje od 60 sekundi izlaganja.

Izvor: Nature