Iračani poručili SAD-u: Ne dirajte se u naše unutarnje stvari

Foto: Reuters

Službeni Bagdad odbacio je poziv američkog državnog tajnika da šijtske milicije koje podupire Iran, napuste Irak nakon uništenja ISIL-a u toj zemlji.

U nedjelju je američki državni tajnik Rex Tillerson na sastanku s iračkim i saudijskim dužnosnicima poručio da iračke šijtske milicije (PMU), te njihovi iranski savjetnici moraju napustiti Irak pošto je borba protiv ISIL-a u toj zemlji pri kraju.

No službeni Bagdad je glatko odbio tu ideju, sudeći prema objavi ureda iračkog premijera Haider al-Abadija. „Nitko nema pravo upletati se u unutarnje iračke poslove“, stoji u izjavi, koja dodaje da su većina pripadnika PMU-a „irački državljani koji su se žrtvovali za obranu svoje zemlje i iračkog naroda“.

Tijekom nedjeljnog sastanka Tillerson je izjavio da „iranske milicije koje se nalaze u Iraku moraju napustiti zemlju, sad kad se borba protiv ISIL-a bliži kraju“.

Strani borci u Iraku moraju se vratiti kući i omogućiti iračkom narodu da preuzme kontrolu“, poručio je Tillerson.

Tillerson je također pozvao na prekid svih odnosa, uključujući i gospodarske, s Iranskom revolucionarnom gardom, što je sve u skladu s američkim nastojanjima obuzdavanja iranskog utjecaja u regiji.

Deseci tisuća Iračana pristupili su PMU jedinicama 2014. godine nakon što je irački šijtski vođa ajatolah Ali al-Sistani pozvao na narodni ustanak protiv terorista Islamske države, izdavši fetvu. Šijtske PMU jedinice često se smatraju dijelom iračkih sigurnosnih snaga.

Iako nema službenih podataka, američka vojska procjenila je da je PMU u određenom trenutku brojio i do 100.000 boraca. Iran je od početka stvaranja PMU-a financirao i pružao logističku potporu jedinicama koje su se zajednop s iračkom vojskom borile u borbama za oslobođenje Mosula i ostalih sjevernih iračkih gradova.