Iračani traže povlačenje američke vojske iz njihove zemlje

Foto: AP / Marko Drobnjaković

Glasnogovornik iračke vlade potvrdio je da su SAD počele povlačiti svoje postrojbe iz Iraka, nakon što je Bagdad službeno proglasio pobjedu nad ISIL-om u prosincu prošle godine.

Nekoliko šijtskih militantnih skupina navodno je zahtjevalo da se SAD povuku iz Iraka, naglašavajući da prisutnost američkih postrojbi u toj zemlji pridonosi nestabilnosti.

Obje vlade trebale bi koordinirati potpuno povlačenje. Prisutnost SAD-a uzrokuje unutarnju podjelu u Iraku i magnet je za teroriste“, izjavio je glasnogovornik jedne od skupina Kareem Nuri.

Druga skupina, pod nazivom Kataib Hezbollah, prethodno je prijetila napadom na američke postrojbe, smatrajući njihovu prisutnost u Iraku okupacijom.

Ozbiljni smo u namjeri da maknemo Amerikance iz Iraka, pa i korištenje sile, jer oni samo taj jezik razumiju“, izjavio je Jaafar al-Husseini, glasnogovornik Kataib Hezbollaha.

Američka koalicija objavila je da preusmjerava svoj fokus sa vojnog djelovanja u Iraku na očuvanje stabilnosti u toj zemlji.

Irački dužnosnik blizak premijeru Haider al-Abadiju izjavio je da neslužbeni dogovor Iraka i američke vojske nalaže povlačenje 60 posto trenutnog američkog kontingenta u toj zemlji, dok bi oko 4.000 vojnika ostalo u toj zemlji u svrhu obučavanja iračke vojske.

IZVORSputnik