Iračka vojska oslobodila 90 posto teritorija pod kontrolom ISIL-a

Foto: REUTERS / Alkis Konstantinidis

Iračka vojska preuzela je kontrolu na 90 posto teritorija kojeg je donedavno držao ISIL, potvrdio je glasnogovornik ureda iračkog premijera.

Situacija se dramatično promijenila. Od obrane Bagdada i južnih provincija, prešli smo u ofenzivu i počeli oslobađati jedan po jedan grad, unatoč našim ograničenim resursima. Irački vojnici spremni su okončati terorizam u ovoj zemlji, već preuzevši 90 posto područja koje je držao ISIL. Konačna pobjeda nam je na domak ruku.


Widget not in any sidebars

Iračka vojska izgubila je značajan dio oružja i opreme uslijed napredovanja ISIL-ovih militanata. ISIL je 2014. godine zauzeo značajne dijelove sjevernog i zapadnog Iraka, što je pokrenulo novi val nasilja i nestabilnosti u toj zemlji.

Iračke snage uspjele su povratiti većinu teritorija, uključujući gradove Tal Afar i Mosul. Prema vladinim podacima, preko 2,2 milijuna izbjeglica vratilo se na svoja područja nakon pobjeda nad ISIL-om.

Posljednjih dana vojska poduzima zračne napade na terorističke položaje u gradu Hawijah u provinciji Kirkuk, kojeg brani oko 2.000 militanata ISIL-a.

Izvor: Sputnik