Iračka vojska ušla u Kurdistan, raskol među kurdskim vođama

Foto: Reuters

Nakon što je iračka vojska preuzela Kirkuk od kurdskih postrojbi, službeni Bagdad je proglasio da nezavisnost Kurdistana nije moguća, te da kontroverzni referendum treba biti zaboravljen. U strahu od mogućih sukoba više od 60.000 ljudi napustilo je Kirkuk.

Irački i kurdski vođe su pozvali na „mirno riješenje“ nastale krize, no dok službeni Bagdad odbacuje mogućnost odcjepljenja, Kurdi se i dalje nadaju da njihova nastojanja nisu bila uzaludna.

Ono što dodatno zabrinjava kurdsko vodstvo jest činjenica da ono nije ujedinjeno u stavovima prema središnjoj vlasti u Bagdadu, na što je upozorio i sam Masoud Barzani, predsjednik autonomne regije Iračkog Kurdistana.

Prema njegovim riječima, „povlačenje jedinica Peshmerga iz spornih područja, koja su sad pod kontrolom iračke vojske i šijtskih milicija, rezultat su jednostranih odluka određenih političkih struja u Kurdistanu“.

Iračka vlada poslala je vojsku da „osigura red“ u provinciji Kirkuk. Vojska je preuzela kontrolu nad više ključnih položaja koje su držale kurdske Peshmerga jedinice. Većina preuzimanja prošla je mirno, no na nekih pozicijama su zabilježeni incidenti i otvoreni sukobi.