Švedski mediji otkrili su da je irački ministar obrane Najah al-Shammari ujedno i švedski državljanin pod imenom Najah al-Adeli, da u toj zemlji prima nekoliko oblika socijalne pomoći, te da ga se sumnjiči za prijevaru.

Al-Adeli, kako ga znaju u Švedskoj, u tu je zemlju pristigao 2011. godine, a državljanstvo je dobio 2015. godine, te je i dalje prijavljen da živi u jednom štokholmskom predgrađu. On i njegova žena su godinama primali dječji doplatak i socijalnu pomoć, sve dok prije dva tjedna nisu prijavljeni zbog prijevare.

Iračanin prima i pomoć zbog navodnog lošeg zdravstvenog stanja koje ga onemogućava da se zaposli, navodno ima problema s pamćenjem. A 2016. godine je protiv istog podignuta optužnica zbog „nespecificiranih ozbiljnih kaznenih djela“, koja je odbačena dan prije suđenja.

 

Irački ministar s vremena na vrijeme putuje u Švedsku kako bi održavao dojam da osoba sa švedskim državljanstvom doista živi u Stockholmu, dok njegova djeca pohađaju privatnu školu u Stockholmu.

Al-Shammari je i ranije bio suočen s optužbama da ima dvojno državljanstvo, to njegov ured je odlučno negirao te tvrdnje. Iako nije nezakonito imati dvojno državljanstvo u Iraku, vladin dužnosnik se mora odreći stranog državljanstva prije preuzimanja svoje dužnosti.

Ranije ove godine u javnost je izašla fotografija putovnice koju koristi Najah al-Adeli, i čovjek na slici u putovnici doista ozbiljno liči iračkom ministru.

Kredibilitet ovim tvrdnjama dao je i glasnogovornik švedskog ministra obrane Toni Eriksson, koji je za švedsku televiziju izjavio da je doista irački ministar obrane švedski državljanin.