Irački parlament izglasao je uklanjanje stranih trupa iz zemlje, vodeći računa o pozivu premijera. Taj potez dolazi nakon američkog atentata na iranskog vrhovnog zapovjednika te zapovjednika iračke milicije.

Govoreći na hitnoj sjednici parlamenta u nedjelju, irački premijer Adil Abdul Mahdi rekao je da je američka strana obavijestila iračku vojsku o planiranom zračnom napadu tek nekoliko minuta prije nego što je on izveden. Naglasio je da je njegova vlada odbila Washingtonu dozvolu da nastavi s operacijom, prenosi RT.

„Unatoč unutarnjim i vanjskim poteškoćama s kojima bismo se mogli suočiti, to je načelno i praktično najbolje za Irak,“ rekao je Mahdi.

Qassem Soleimani, zapovjednik iranskih Quds snaga, i Abu Mahdi al-Muhandis, zamjenik zapovjednika iračke Narodne mobilizacijske snage, ubijeni su u zračnom udaru bespilotne letjelice dok je njihov konvoj u petak ujutro napuštao međunarodnu zračnu luku Bagdad.

Privremeni premijer rekao je nakon incidenta kako je jasno da je u interesu SAD-a i Iraka da okončaju prisustvo stranih snaga na iračkom tlu.

Mahdi je rekao da je Soleimani bio na putu za susret s njim kad je iranski zapovjednik ubijen.

U jeku napada SAD je savjetovao svim američkim civilima da napuste Irak. Koalicijske trupe u Iraku, predvođene SAD-om, također su obustavile sve operacije obuke i povukle su se utvrđene baze pripremajući se za osvetničke udare.