Irački potpredsjednik: „Ne želimo američke vojne baze u svojoj zemlji“

Foto: AP / Khalid Mohammed

Iračko društvo je protiv stranih vojnih baza u našoj zemlji… Rekao sam Amerikancima, nije im u interesu da se vrate u Irak i uspostavljaju nove vojne baze ovdje.

Irački potpredsjednik Nouri al-Maliki ujedno je naglasio da je iračka vojska zaslužna za oslobođenje Mosula i poraz ISIL-a na tom području, zajedno s brojnim šijitskim milicijama, a nikako američka vojska.

Amerikanci kažu da je to njihovo dostignuće i njihova pobjeda, no to je zapravo pobjeda iračke vojske. Da, oni su nam dali potporu u zračnim napadima, ali glavnina zasluge pripada iračkim vojnicima, narodnoj miliciji i iračkim zračnim snagama.

Ovake izjave iračkih dužnosnika ne čude s obzirom na prevladavajući anti-američki sentiment u toj zemlji, koji je ostao kao posljedica američke vojne agresije i svrgavanja Saddama Husseina, nakon čega je zemlja utonula u kaos.

Različiti dijelovi iračkog društva različito gledaju na režim Saddama Husseina, no većina se slaže da je zemlja njegovim svrgavanjem utonula u potpuni kaos i podjelu.

Autor: Tribun