Irački vođa džamije u Švedskoj hvaljen zbog „borbe protiv ekstremizma“, a 10 godina mučio vlastitu obitelj

Irački imigrant i otac sedmero djece, koji je unutar obitelji pokrenuo sadističku vladavinu vjerskog terora, prethodno je hvaljen zbog „borbe protiv ekstremizma“ i vođenja svoje džamije s „nultom tolerancijom prema ekstremizmu“.

Ismail Ali Suliman Darragi, 59-godišnji vođa džamije Hässleholm u najjužnijoj švedskoj županiji Skåne, osuđen je na osam godina zatvora zbog napada i brutalnosti, nakon što je svoju ženu držao u zarobljeništvu deset godina i zlostavljao svoje sedmero djece, pri čemu je koristio i vilicu za kebab, zbog čega je njegova supruga u jednom trenutku pretrpjela pobačaj, izvijestio je informativni portal Samhällsnytt pozivajući se na presudu okružnog suda u Hässleholmu.

Kazna je uslijedila nakon što je njegova obitelj svjedočila o vladavini terora vođenog takozvanom kulturom časti. Darragi je po vlastitom priznanju obično izložio svoju obitelj zlostavljanju, nezakonitoj prisili i prijetnjama smrću, što ih je ostavilo „prestravljene i plačuće“.

Djeca su svjedočila kako su bili prisiljeni nositi veo, duge rukave i dugu suknju, jer bi se inače „pretvorili u kurve, kao što su sve švedske djevojke“ Prema njihovim izvještajima, Ismail je sustavnim zlostavljanjima i udarcima neprekidno zlostavljao članove svoje obitelji i te ih je davio nogavicama kad mu nešto u njihovom ponašanju nije odgovaralo.

Vođa džamije također je svoju djecu držao izoliranom od švedske kulture i uskratio im prilike da traže prijateljstvo sa švedskim vršnjacima. Djeci je bila zabranjena bilo kakva izvannastavna aktivnost ili satovi plivanja, a kod kuće je bio dopušten samo arapski jezik.

Već od 2006. godine, kada se obitelj uselila u Švedsku, Darragi je držao svoju ženu zarobljenicom kod kuće, samo joj je dozvolio da iziđe van kako bi bacila smeće. Ženi je također zabranjeno učenje švedskog sve dok socijalna davanja obitelji nisu bila uvjetovana pohađanjem tečaja švedskog jezika za imigrante. I sam Darragi nikada nije naučio švedski, unatoč tome što je živio u Švedskoj 14 godina.

Darragi je također koristio svoju obitelj da prevari švedski sustav zbog koristi. Punih devet godina, njegova najstarija kćer, od dvanaeste godine do 21. godine, bila je prisiljena pretvarati se da je invalid s obitelji kako bi obitelj mogla prikupiti veća socijalna davanja, što je ponekad dostizalo i 50.000 SEK mjesečno (oko 4700 eura).

Darragi je 2016. godine kupio dvokatnu vilu sa osam soba u Hässleholmu, za koju je tvrdio da je „donacija“. Unatoč navodnom bijegu od progona u Iraku, Darragi i njegova obitelj redovno su putovali natrag u svoju domovinu svake godine, što je vidljivo i iz karata pronađenih u njihovom domu.

Godine 2017., lokalni časopis Hässleholm Frilagt pohvalio je Darragija da se „borio protiv ekstremizma“ i upravljao džamijom uz „nultu toleranciju prema ekstremizmu“.

Darragi je negirao zločine i tvrdio da je obitelj izmislila optužbe protiv njega. Međutim, njihovu verziju priče podržali su susjedi, kustosi i školsko osoblje. Okružni sud u Hässleholmu osudio ga je na osam godina zatvora zbog dvije teške povrede ženskih prava. Vođa džamije također mora platiti 115.000 SEK (oko 11.000 eura) odštete svojoj ženi i djeci. Protjerivanje nikada nije zatraženo, jer je Darragi švedski državljanin od 2011. godine.