Irak namjerava kupiti ruski S-400 protuzračni sustav

Foto: Vitaly Nevar \ TASS

Vlasti u Bagdadu razmatraju kupnju S-400 protuzračnog raketnog sustava, posebno nakon bojazni da bi SAD mogle obustaviti vojnu suradnju s Irakom.

U pregovorima smo s Rusijom o kupnji S-400 raketnog sustava, no nisu još poptisani nikakvi ugovori. Treba nam taj sustav, posebno nakon što su nas Amerikanci već više puta razočarali tako što nam nisu pomogli da pribavimo odgovarajuće oružje“, rekao je Karim Elaiwi, član odbora za sigurnost i obranu iračkog parlamenta.

Čal isto odbora Abdul Khaleg al-Azzawi potvrdio je pregovore o nabavi oružja od Rusije. „Ovlastili smo premijera da pribavi protuzračni sustav od bilo koje zemlje, uključujući Rusiju.

Odbor za sigurnost i obranu iračkog palamenta još je prošli tjedan objavio da su obnovljeni razgovori s Rusijom o nabavci S-300 protuzračnog sustava, no izgleda da Iračani razmišljaju o nabvaci još modernijeg i naprednijeg S-400 sustava, koja je posljedica američkog odugovlačenja da Iraku isporuči moderni sustav.

Iračka odluka od S-400 sustavu direktna je posljedica američkog raketnog napada na zračnu luku u Bagdadu u kojem je ubijen iranski general Soleimani, nakon čega je irački parlament izglasao neobvezujuću rezoluciju o izbacivanju stranih postrojbi iz svoje zemlje, na što su se SAD oglušile.