Iračko veleposlanstvo u Minsku objavilo je u četvrtak da će organizirati evakuacijski let za iračke građane koji se žele vratiti kući iz Bjelorusije usred sukoba na granici s Poljskom.

Tisuće migranata u Bjelorusiji kampiraju uz granicu u, kako su Poljska i Europska unija opisali kao namjerni napad koji su organizirale Bjelorusija i Rusija.

Moscow Times je objasnio da i središnja iračka vlada i irački kurdski dužnosnici nude besplatne letove za evakuaciju, s telefonskim brojevima i kontaktnim podacima na društvenim mrežama kako bi se prijavili na popise putnika – ali ne dobivaju mnogo ljudi jer su iračke izbjeglice, kao i tisuće drugih kampirali uz poljsku granicu u teškim vremenskim uvjetima, i dalje se nadaju ući u Poljsku i Europsku uniju.

Ne vraćamo se u Irak, sigurni smo 100%, 200%. Ostat ćemo ovdje. Ili ćemo umrijeti ili će oni otvoriti granicu”, rekao je jedan migrant.

Iračko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak da je oko 600 Iračana do sada zatražilo poljski boravak. Ministarstvo je priopćilo da je iračko veleposlanstvo u Moskvi počelo registrirati Iračane koji žele biti vraćeni u domovinu.

Regionalna vlada Kurdistana (KRG) u Iraku procjenjuje da je 8.000 od 17.000 migranata trenutno okupljenih na granici Bjelorusije i Poljske iz KRG-a.