Irak u potpunosti oslobođen od ISIL-a

Iračka vojska u potpunosti je oslobodila teritorij te zemlje od militanata ISIL-a i preuzela punu kontrolu nad iračko-sirijskom granicom.

Naše herojske oružane snage osigurale su čitavu iračko-sirijsku granicu, porazili smo ISIL kroz naše jedinstvo i žrtvu za naciju, živio Irak i njegovi ljudi“, izjavio je irački premijer Haider Al-Abadi.

ISIL je u relativno kratkom vremenskom razdoblju osvojio velike dijelove teritorija Sirije i Iraka, te 2014. godine proglasio kalifat. Skupina je kontrolirala gotovo 90.000 kvadratnih kilometara teritorija od mediteranske obale do južno od Bagdada.

Vojna kampanja za uništenje ISIL-a trajala je više od tri godine. Iračke snage u posljednjih su godinu postigle značajan napredak i konačno oslobodile sve dijelove zemlje. Prošli mjesec palo je posljednje ISIL-ovo uporište u Iraku, grad Rawa.

„Dragi Iračani, vaša zemlja u potpunosti je oslobođena, a gradovi i sela vraćeni su domovini, san o slobodi postao je stvarnost“, poručio je Al-Abadi u govoru na nacionalnoj televiziji.

IZVORCNN