Iran: „Albanija je marioneta SAD-a i Izraela“

Foto: Reuters / Leonhard Foeger

Jalil Rahimi Jahanabadi, član Komisije za nacionalnu  i vanjsku politiku iranskog parlamenta, izjavio je da hakerski napadi koji su poslužili kao povod albanskim vlastima da protjeraju iranske diplomate i prekinu diplomatske odnose s Iranom nisu povezani s iranskom vladom. On je dodao da će zbog takve odluke sama Albanija biti na gubitku.

Jahanabadi je rekao da smatra da su hakerske napade možda izvršili iranski domoljubi u znak osvete za skrivanje članova terorističke Organizacije iranskih mudžahedina (MEK) u Albaniji.

On je naveo da ta teroristička organizacija koja je odgovorna za preko 18.000 ubijenih iranskih državljana već nekoliko godina djeluje u Albaniji. On naglašava da je ova organizacija odigrala ulogu u direktnom ratu protiv Irana, u napadu Sadama Huseina na Iran, stavivši se na neprijateljsku stranu.

„Članovi ove terorističke organizacije organizirali su ubojstva najviših dužnosnika naše zemlje, uključujući ministra pravosuđa, predsjednika parlamenta, poslanike parlamenta, predsjednika, premijera i mnogih drugih, uključujući i obične građane. Nažalost, Albanija je dugo godina primala članove MEK-a. Aktivisti te organizacije, koja broji nekoliko tisuća članova, formirali su čitavu cyber vojsku koja aktivno napada naš cyber prostor“, objasnio je iranski dužnosnik.

Jahanabadi je naglasio da su upravo oni preuzeli odgovornost i odigrali ulogu u nedavnom slomu iranskog sigurnosnog i gradskih komunikacijskih sustava, a vlada Albanije im je osigurala sve neophodne uvjete za to.

„Sam prekid diplomatskih odnosa Irana i Albanije donijet će gubitke samoj Albaniji. Pored toga, prisustvo ove mudđahedinske organizacije u Albaniji naškodit će jedino sigurnosti i političkom ugledu europskih zemalja“, naglasio je Jahanabadi.

On je zaključio da je „Albanija postala marioneta u rukama trećih država oličenih u SAD-u, Izraelu i nekim europskim zemljama koje podržavaju i sponzoriraju terorističke grupe poput MEK-a, koje djeluju protiv sigurnosti Irana i otvoreno se miješaju u unutarnje stvari Islamske republike“.

Albanija je jednostrano raskinula diplomatske odnose s Iranom zbog cyber napada na državne strukture 15. srpnja, a za koje je su, prema izjavi albanskog premijera Edija Rame odgovorni iranski hakeri. Tirana je tražila da iranski diplomati zbog toga napuste zemlju. Ministarstvo vanjskih poslova Irana odbacilo je optužbe i nazvalo tu odluku nepromišljenom.

U priopćenju iranskog ministarstva dodaje se da je albanska odluka kratkovidog karaktera i izražava žaljenje što je albanska vlada pod utjecajem trećih strana (Sjedinjenih Američkih Država i Izraela) i donosi neadekvatne odluke.

Albanija je već godinama u lošim odnosima s Iranom, prije svega jer je bivši premijer Salji Beriša svojevremeno pružio utočište grupi iranskih disidenata, koje Teheran smatra „izdajnicima i teroristima“. Broj pripadnika te organizacije je u međuvremenu sa par stotina porastao na oko 3.000.