Iran: „Amerika vrši informacijski terorizam“

Foto: Meghdad Madadi

Nakon što nije uspio promijeniti politiku Teherana kroz sankcije, Washington je koristio druge pristupe za postizanje svojih ciljeva u Iranu, rekao je u utorak predsjednik te zemlje Ebrahim Raisi za rusku novinsku agenciju RIA Novosti. Također je nazvao pojavu multilateralnog svijeta “nezaustavljivom”.

“Informacijski terorizam je najveći problem”, rekao je Raisi na marginama sastanka Organizacije azijsko-pacifičkih novinskih agencija. Najnoviji val masovnih prosvjeda u zemlji nazvao je primjerom miješanja SAD-a u unutarnje poslove Irana.

Protesti su potaknuti sredinom rujna smrću 22-godišnje žene po imenu Mahsa Amini, nakon što ju je privela iranska policija za moral zbog navodnog nepropisnog odijevanja. Iranske vlasti su rekle da je patila od već postojećeg zdravstvenog stanja, dok su neki od članova njezine obitelji tvrdili da je pretučena na smrt.

SAD i EU nametnule su sankcije protiv iranskih agencija za provođenje zakona, uključujući Gasht-e-Ershad, policijske snage koje su uhitile Aminija, zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

U intervjuu je iranski predsjednik također izjavio da se SAD i njegovi saveznici pokušavaju držati svoje sve manje moći dok se pojavljuje novi multilateralni svjetski poredak. Ovu globalnu promjenu nazvao je “nezaustavljivom”.

“Zapadne nacije su jedine koje djeluju protiv stvaranja multipolarnog svijeta”, dodao je Raisi.

Predsjednik je pohvalio Šangajsku organizaciju za suradnju, regionalni integracijski blok koji među svoje članice ubraja Iran i Rusiju, kao jedno od vozila tranzicije. Također je obećao potporu Irana svim “nacijama koje vole slobodu” koje se suprotstavljaju američkom pritisku.