Iran je upozorio da ne postoji način da se oživi nuklearni sporazum iz 2015. osim ako se ne ukinu sve sankcije Teheranu, jer u Beču počinju pregovori u pokušaju da se obnovi sporazum.

Iranski predstavnici okupili su se u ponedjeljak u Beču s onima iz Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva kako bi razgovarali o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. kojeg je Trumpova administracija napustila 2018. godine.

U izjavi prije početka pregovora, ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian iznio je zahtjeve koji se moraju ispuniti ako se želi pokušati spasiti sporazum kojeg je Washington iznenada napustio prije tri godine.

Povratak SAD-a nuklearnom sporazumu bio bi besmislen bez jamstava za sprječavanje ponavljanja gorkog iskustva iz prošlosti.

Unatoč formiranju nove vlade u Sjedinjenim Državama, ne samo da su nezakonite i jednostrane sankcije ostale na snazi, već i dalje postoji politika nametanja sankcija Iranu“, rekao je Amir-Abdollahian.

Doveo je u pitanje je li administracija predsjednika Joea Bidena doista odlučna u provedbi svojih obveza i spremna napustiti prošlu neuspjelu politiku prethodne administracije.