Foto: Nazanin Tabatabaee Yazdi / TIMA / Reuters

Iran ima mogućnost povećanja razine obogaćivanja urana, poručila je iranska agencija za atomsku energiju, navodeći da će Teheran poduzeti „potrebne mjere“ ako SAD ponovno uvede sankcije na izvoz iranske nafte.

Ako se ne produlji obustava sankcija, radit će se o kršenju nuklearnog sporazuma, te će stoga Iranska republika poduzeti potrebne mjere“, najavio je Behrouz Kamalvandi, čelnik iranske agencije za atomsku energiju.

Kamalvandi je odbio precizirati o kojim se to „potrebnim mjerama“ radi, no kasnije je u razgovoru za medije izjavio da Iran „ima kapacitet intenziviranja rada s nuklearnom energijom na raznim poljima, posebno na području obogaćivanja urana, i do nekoliko puta više nego što je to bio slučaj prije potpisivanja nuklearnog sporazuma“.

Američki predsjednik Donald Trump uskoro mora odlučiti hoće li recertificirati nuklearni sporazum s Iranom ili će ponovno uvesti sankcije toj zemlji.

Osvrnuvši se na tu odluku koju Trump mora donijeti, Kamalvandi je rekao da „američka vlada mora pametno postupiti, unatoč tome što u posljednje vrijeme niti razmišljaju niti djeluju pametno“.