Iranski parlament upozorio je da će Teheran protjerati inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i zabraniti im pristup iranskim nuklearnim pogonima ekoliko tijekom idućeg mjeseca američke sankcije ne budu ukinute.

Prema slovu zakona, ako Amerikanci do 21. veljače ne ukinu financijske, bankarske i naftne sankcije, mi ćemo sasvim sigurno protjerati iz zemlje nuklearne inspektore i ukinuti našu dobrovoljnu implementaciju inspekcijskih mjera“, izjavio je predstavnik iranskog parlamenta zastupnik Ahmad Amirabadi Farahani.

Ova mjera u skladu je sa strateškim mjerama ukidanja sankcija koje je iranski parlament prihvatio u studenom prošle godine kako bi intenzivirao aktivnosti u nuklearnom istraživanju nakon atentata na iranskog znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha.

Iran je postupno odustao od pridržavanja obveza iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine nakon što je Washington samoinicijativno 2018. godine izašao iz sporazuma i ponovno uveo oštre sankcije protiv Irana. Iranska vlast naglasila je da će se pridržavati sporazuma iz 2015. godine ako se sankcije ukinu.