Iran se sprema za nadolazeće predsjedničke izbore na kojima će se birati nasljednik aktualnog predsjednika Hassana Rouhanija. Rouhani je poznat kao umjereni političar koji je vodio Iran u pregovorima za iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine. Rouhani se ne može kandidirati ponovno jer bi to bio njegov treći uzastopni mandat.

Među glavnim kandidatima nalaze se bivši iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, vrhovni sudac Ebrahim Raisi i glasnogovornik parlamenta Ali Larijani.

Ahmadinejad je već dva puta bio predsjednik, te predvodi tvrdolinijašku struju iranske politike. Ahmadinejad je bio predsjednik Irana od 2005. do 2013. godine. Pokušao se kandidirati i na prošlim izborima ali ga je iz utrke diskvalificiralo Iransko vrhovno vijeće čuvara.

Ebrahim Raisi dolazi iz klerikalnih krugova, te je drugi po hijerarhiji šijtski klerik u zemlji, odmah iza vrhovnog vjerskog vođe Ali Khameneija. On se već kandidirao 2017. godine, ali je tada izgubio izbore. Kao vrhovni sudac pokrenuo je masovnu anti-korupcijsku kampanju.

Ali Larijani se također ne kandidira prvi put, jer je 2005. godine izgubio izbore kad je prvi put izabran Ahmadinejad. Larijani slovi kao umjereniji političar i jedini je od trojice koji podupire pregovore o nuklearnom sporazumu. Larijani je i jedan od savjetnika vrhovnog vođe Ali Khameneija, a prethodno je radio kao državni tajnik u Vrhovnom sigurnosnom vijeću.

Sve predsjedničke kandidate najprije treba odobriti Iransko vrhovno vijeće čuvara, tijelo od 12 članova među kojima je šest stručnjaka islamskog prava i šest sudaca. Nakon što oni odobre njihovu kandidaturu, izborna utrka može početi. Vijeće bi trebalo objavili popis odobrenih kandidata do 27. svibnja, a izbori su predviđeni za 18. lipnja ove godine.