Iranske vlasti jučer su najavile kako će u vanjskoj trgovini početi koristiti euro, a ne dolare, u želji da se umanji ovisnost o SAD-u uslijed političkih napetosti. Istovremeno, brojne europske zemlje odlučile su povući svoje rezerve zlata iz SAD-a i Velike Britanije.

Iran zbog dugogodišnjih sankcija praktički nema nikakvu trgovinsku povezanost sa SAD-om, dok su mu najvažniji trgovinski partneri UAE, Kina, Turska, Indija te EU, na koju otpada oko šest posto trgovine, piše RT.

Međutim, nove brige izazvali su nekadašnji najbliži saveznici SAD-a, koji su odlučili povući zlato u svoje države.

Centralna banka Turske prošle godine je pokrenula, a sada i službeno potvrdila povlačenje svih zlatnih rezervi iz američkih Federalnih rezervi, piše The London Post. Razlog je također pogoršanje diplomatskih odnosa.

Mađarska je također povukla 130 milijuna dolara vrijedno zlato iz Londona.

Njemačka Bundesbanka isto je učinila tri godine prije planiranog roka, te je u zemlju vratila 300 tona zlata koje se desetljećima nalazilo u SAD-u. Njemačka je također povukla iz Pariza 374 tone zlata te 940 tona iz Londona.

Njemačka je inače zemlja koja u vlasništvu ima 3378 tona zlata vrijednog oko 120 milijardi eura te je druga po redu iza SAD-a, koje imaju 8133.5 tona zlata.

Nacionalna banka Austrije namjerava do kraja ove godine vratiti 140 tona zlatnih rezervi. Tijekom prošle godine, oko 17 posto zlatnih rezervi nalazilo se u Austriji, dok se veći dio od oko 80 posto nalazi u Britaniji.

Nizozemska je s povratkom zlata počela 2015.. Trećina zlata nalazi se u zemlji, a ostale dvije raspoređene su u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji.