Iran dopustio ženama da posjećuju nogometne utakmice

Žene ljubiteljice nogometa moći će nesmetano posjećivati nogomente utakmice bez da se kao do sada moraju maskirati u muškarce. Iranska vlast dopustila je ženama da prisustvuju nogometnim utakmicama nakon pritiska FIFA-e uoči kvalifikacijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Žene će slobodno moći doći na stadion Azadi 10. listopada 2019. gledati utakmicu između Irana i Kambodže, kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo u Kataru“, poručio je Jamshid Taghizadeh, zamjenik ministra za sport.

Oglas:

        

Nema zakonske zabrane za prisutnost žena na stadionima, a mi moramo osposobiti infrastrukturu, što je u postupku.

Pripadnice ljepšeg spola znale su koristiti razne rekvizite kako bi se zamaskirale i ušle na stadione među publiku gdje se obično nalaze isključivo muškarci.

Žene u Iranu odavno ne smiju ići na nogometne utakmice, što se uglavnom opravdavalo teorijom da se na utakmicama puno psuje, a žene ne bi smjele slušati psovke. Prije iranske islamske revolucije 1979. godine žene su smjele ići na utakmice-

S vremena na vrijeme vlast učini određene ustupke, tako su u veljači prošle godine žene smjele prisustvovati košarkaškom derbiju u Teheranu, no morale su se nalaziti na zasebnom prostoru odvojenom od muškaraca.