Kralj Saudijske Arabije Salman pozvao je iranskog predsjednika Ebrahima Raisija na sastanak u Rijad, rekao je u nedjelju Raisijev zamjenik šefa kabineta. Također je u tijeku planiranje sastanka između ministara vanjskih poslova dviju zemalja, nakon što su sporazumom uz posredovanje Kine obnovljeni diplomatski odnosi nakon sedmogodišnjeg raskola.

Salman je uputio poziv u pismu Raisiju, napisao je u nedjelju na Twitteru zamjenik šefa kabineta Mohammad Jamshidi. “Pozdravljajući ovaj poziv, predsjednik je naglasio spremnost Irana za jačanje suradnje”, dodao je Jamshidi.

U naknadnom tvitu na engleskom jeziku, Jamshidi je naveo da je Salman u svom pismu nazvao Saudijsku Arabiju i Iran “bratskim zemljama”.

Odnosi između sunitskog kraljevstva i šiitske republike prekinuti su 2016., nakon što su iranski prosvjednici upali u saudijske konzulate nakon što je Rijad pogubio šiitskog učenjaka. Od tada podržavaju suprotstavljene strane u građanskim ratovima u Jemenu i Siriji, dok Iran podržava pokret Hezbollah u Libanonu, a Saudijska Arabija staje uz Izrael protiv ove skupine koju smatra terorističkom organizacijom.

Međutim, Saudijska Arabija i Iran objavili su prošli tjedan da će obnoviti diplomatske veze i obvezati se na “nemiješanje” u međusobne unutarnje stvari, u značajnom dogovoru u kojem je posredovao kineski predsjednik Xi Jinping.