Iran i Saudijska Arabija ponovno uspostavljaju diplomatske odnose

Foto: Vera Kevresan

Iran i Saudijska Arabija spremaju se ponovno otvoriti svoja veleposlanstva u Teheranu i Rijadu te će uspostaviti potpune diplomatske odnose, rekao je iranski zastupnik.

Odnosi između dviju velikih regionalnih sila oživljavaju se, a veleposlanstva se spremaju za otvaranje, objavio je u subotu Jalil Rahimi Jahanabadi, član Odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku iranskog parlamenta.

Ovo ima važne implikacije na smanjenje regionalnih tenzija i povećanje kohezije muslimanskog svijeta“, dodao je.

Završio je pozivom medijima i sigurnosnim agencijama diljem svijeta da se čuvaju „izopačenosti cionista” i „gluposti ekstremista”.

Saudijska Arabija prekinula je diplomatske odnose s Iranom 2016. godine, nakon napada na misije te zemlje u Iranu, potaknutog pogubljenjem istaknutog šiitskog svećenika Saudijske Arabije, Nimra Baqira al-Nimra.

Napetosti između šijitskog Irana i sunitske Saudijske Arabije dodatno su se pogoršale tijekom rata u Jemenu, gdje je Rijad intervenirao na strani snaga predsjednika Abdrabbuha Mansura Hadija.

Unatoč trenutnim napetostima, Rijad i Teheran pokrenuli su izravne pregovore prošle godine, koji nisu dali opipljivih rezultata. Međutim, iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je 10. siječnja da će se novi krug pregovora održati u Iraku kasnije ove godine.