Iran i Italija održali zajedničku pomorsku vojnu vježbu u tjesnacu Hormuz

57ed0a82c361885a528b45b4

Talijanska fregata sudjelovala je u zajedničkoj vježbi sa iranskom mornaricom u tjesnacu Hormuz. Ovaj potez je pomalo neočekivan uslijed nedavnih incidenata na tom području sa američkim vojnim brodovima i iranskom mornaricom.

Vježba je održana u tom strateški važnom tjesnacu koji spaja perzijski i omanski zaljev. Talijanska fregata Euro sudjelovala je na vježbi zajedno sa iranskim brodovima Alvand i Alborz.

U vježbi su također sudjelovali iranski i talijanski helikopteri. Cilj vježbe je jačanje mornaričke moći obiju zemalja te razmjena iskustava između dviju mornarica.

Prošlog tjedna je zapovjednik iranske ratne mornarice, admiral Habibollah Sayyari, kazao da bi u budućnosti iranski vojni brodovi mogli pristajati u talijanskim lukama.

Talijanski ambasador u Iranu, Mauro Conciatori, rekao je da su pregovori oko korištenja talijanskih luka za potrebe iranskih brodova „pozitivan znak zajedničke suradnje koja može dodatno povezati dvije zemlje“.

Prije nametanja sankcija Iranu, Italija je bila glavni iranski trgovinski partner, stoga ne čudi ponovno jačanje veza, kako na gospodarskom, tako i na vojnom planu. Talijanski premijer Matteo Renzi bio je prvi visokorangirani europski vođa koji je posjetio Iran nakon postizanja iranskog nuklearnog sporazuma prošle godine.

Izvor: RT