Iran izradio dron posebno za napad na Tel Aviv

Iran tvrdi da je razvio samoubilačku bespilotnu letjelicu posebno dizajniranu da pogodi najveće izraelske obalne gradove u slučaju da izbiju otvorena neprijateljstva između dva dugogodišnja neprijatelja.

Govoreći za iranski kanal IRIB TV1, brigadni general Kioumars Heydari, načelnik kopnenih snaga, otkrio je da je Teheran razvio dron Arash-2, koji je novija verzija samoubilačke bespilotne letjelice dugog dometa (UAV) Arash-1. .

Reklamirajući sljedeću generaciju ove bespilotne letjelice kao “bez premca”, Heydari je primijetio da je Iran “posebno dizajnirao ovaj dron za ciljanje Haife i Tel Aviva”. Također je rekao da vojska njegove zemlje “čeka naredbe da je rasporedi jednog dana”.

General je dalje opisao značajke Arash-2, rekavši da mu njegove jedinstvene sposobnosti omogućuju vraćanje informacija više puta prije nego što udari i eliminira svoju naznačenu metu. Heydari je dodao da je bespilotna letjelica već dodana u inventar vojske i obećao da će pokazati svoj potencijal tijekom budućih vojnih vježbi.

Prema medijskim izvješćima, prethodnik novog drona, Arash-1, ima sposobnost prijeći udaljenost veću od 1400 kilometara prije nego što pogodi svoju metu i može izbjeći radarsku detekciju. Rečeno je da je bespilotna letjelica duga 4,5 metara, a procjenjuje se da joj je raspon krila između 3,5 i četiri metra. Dizajn drona također mu omogućuje uštedu goriva.